Signar signerar

Signar signerar

Sommarens utställare på Galleri Pictor,  målaren, skulptören, numera också författaren Signar N Bengtson från Karlshamn, signerade sitt nyligen utkomna praktverk om just Signar N Bengtson vid öppnandet av Adventsalongen på Krapperups konsthall vid Krapperups slott norr om Höganäs. Detta skedde på Nobeldagen den 10 december.

Signars konstnärskarriär liknar inte många andra svenska konstnärers – som tämligen nyexaminerad från Slöjdföreningens konstskola i Göteborg hamnade han på Gran Canaria och fick genast fullt upp med att förse den växande hotellindustrin med teckningar och grafiska blad för utsmyckning. Stipendier och arbetsuppgifter förde honom sedan till många andra delar av världen och under många år vistades han periodvis på platser runt t ex Indiska Oceanen för att med penna och skrift dokumentera kustfiske och de små fiskarsamhällena på uppdrag av FN-organet FAO.

Om sina äventyr ute i den stora världen berättar Signar på ett mustigt, lustigt och oefterhärmeligt sätt. Det är ett stort nöje att läsa honom med de vänligt ironiska stick som kryddar texten och med den starka närvaro som finns i skrivandet. Bokens övriga texter av medförfattarna är också mycket läsvärda. För att inte tala om nöjet att se Signars många färgglada målningar, teckningar och underbara skulpturer i den synnerligen rikt illustrerade boken. Ett riktigt praktverk att läsa och njuta av. Många av bilderna i boken kunde man se ”live” på utställningen på Galleri Pictor i somras – en omfattande utställning med teckningar, målningar och skulpturer.

Signar N Bengtson

Den vackra konstboken, med Blekinge Museum som förläggare, har till stora delar skrivits av Signar N Bengtson själv men som medförfattare till boken har han haft Erling Matz, Birgit Rausing, Anders Nilsson, Lars Leander och Olof G Tandberg samt museichefen Tullan Gunér.

De som tagit sig till signeringstillställningen på Krapperup fick sig till livs också ett föredrag signerat Signar N Bengtson fyllt med bilder, humor och händelser ur konstnärens rika liv.

© Lars G Fällman

Detta inlägg publicerades i A Index - kronologisk ordning, Galleri Pictor, Konstböcker, Utställningar och märktes , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.