Vilket julbord – frossa i konst!

Konstintresserad? Ta en tur över Sundet. Sällan finns det väl lika mycket att se på konstens julbord på andra sidan Sundet som just nu, ett julbord som sträcker sig från Ishøj i söder till Humlebæk i norr. Åk till Köpenhamn och frossa i konst. Där pågår samtidigt ovanligt många stora och sevärda utställningar. Konstmuseerna Arken, Glyptoteket, SMK Statens Museum for Kunst, Hirschsprungske Samling, Ordrupgaard och Louisiana – alla har de mycket sevärda utställningar. Men det gäller att snabba på. En av utställningarna, Gauguin på Glyptoteket har sin sista utställningsdag 31 december. Ett par andra utställningar går en dryg vecka in i januari – Cobra & Klee på Louisiana och Warhol & Basquiat på Arken.

På Glyptoteket pågår Gauguinutställningen till den 31 december

Tahitikvinna målad av Paul Gauguin 1891

Gauguin bodde större delen av 1890-talet i Polynesien, framförallt på Tahiti. Utställningen kallas också ”Gauguin og Polynesien – et flygtigt paradis” Parallellt med de dryga 50-talet målningar av Gauguin som visas har man också ställt ut ett större antal kulturföemål från Polynesien, föremål som inspirerade Gauguin. Glyptoteket är öppet alla dagar 11-17. Stängt måndag och 24, 25 dec. Men som sagt, 31 dec är sista dagen.

Sommarlandskap 1924, av Paul Klee.

Nästa utställning som man bör skynda till är Louisianas enastående och unika utställning ”Klee & Cobra” som stänger den 8 januari.  Det är en omfattande och utomordentligt välgjord och intressant utställning som bygger på sambandet mellan den store tysk-schweiziske konstnären Paul Klee och konstnärs-sammanslutningen Cobra med konstnärer från framförallt Danmark, Holland och Belgien. De första s k Cobramålarna ( av Copenhagen, Brussels och Amsterdam) träffades på hösten 1948 i Paris och bildade en gemensam plattform för utställningar och spridande av gruppens idéer genom katalogförord och tidskrifter.

Fauna, oljemålning av holländaren Constant 1949

Till kärnan räknas konstnärer som danskarna Asger Jorn, Egill Jacobsen, Henry Heerup, Ejler Bille och Carl-Henning Pedersen, holländarna Karel Appel, Constant och Lucebert samt belgarna Corneille och Alechinsky. Utställningen består av ca 150 verk av Paul Klee och lika många verk sammanlagt av de 13 andra utställarna. Alltså väldigt mycket att se.  Utställningen  är överskådligt och pedagogiskt uppställd och bara lustfylld att se. Rekommenderas starkt. 8 Januari är sista dagen och Louisiana är öppen vardagar 11-22, lörd, sönd och helgdagar 11-18. Måndagar stängt.

Målning av Jean Michel Basquiat

Ytterligare några dagar, till den 11 januari,  håller Arken i Ishøj öppet för Warhol & Basquiat-utställningen. Warhol har man ju sett mycket av genom åren – däremot har det varit färre tillfällen att se utställningar med det unga målargeniet Jean  Michel Basquiat som gick bort alldeles för ung vid 28 års ålder. Trots stora olikheter i uttryckssätt – Basquiat våldsamt expressionistisk med en bakgrund i graffitikonsten och Warhol som en pedantisk och städad popkonstnär – kom dessa båda New York-konstnärer att under ett par intensiva år utveckla ett gemensamt konstnärsskap och skapa gemensamma projekt. Det är delar av detta som visas på Arken och som gör denna utställning speciell.

Självporträtt av Andy Warhol

Självporträttt av Andy Warhol

Utställningen pågår alltså till den 11 januari. Arken är öppen tisd-sönd 10-17, onsd 10-21. Stängt julafton, juldagen, nyårsafton och nyårsdagen. Däremot öppen måndag den 26 december, annandag jul. Arken är annars normalt stängd på måndagar.  Sista dagen för utställningen blir alltså onsdagen den 11 januari.

För den som vill se Helene Schjerfbeck-utställningen på Ordrupgaard finns det mera tid – utställningen pågår till 12 februari. Helene Schjerfbeck är Finlands mest omtyckta målare. Hon är Finlands motsvarighet till Danmarks Anna Ancher och liksom denna älskade konstnär räknas hon också till de största kvinnliga konstnärerna i de nordiska länderna. Helene Schjerfbeck gick bort 1946 vid nästan 84 års ålder.

Helene Schjerfbeck, självporträtt, målat 1912

Parallellt med denna utställning visar Ordrupgaard bilder av 1o finska samtidskonstnärer, födda efter 1946, alltså en ung generation som med Schjerfbecks konst som utgångspunkt skapat moderna verk i skulptur, måleri, glas, gips etc i samma anda. Ordrupgaard har öppet tisd-fred 13-17 med extra kvällsöppet onsdagar till kl 19. Lörd-sönd 11-17. Stängt 24 och 25 dec samt 31 dec och 1 jan men öppet annandag jul den 26 dec 11-17. Utställningen pågår till den 12 februari.

Till den 12 februari pågår också Toulouse-Lautrec-utställningen på Statens Museum for Kunst (SMK). Det är denne omtyckte impressionistmålares grafiska verk som visas. Toulouse-Lautrec var en mästare i att göra slagkraftiga affischer och suveränt artistiska och lekfulla litografier.

Litografin ”Fursteidyll” från 1897 av Toulouse-Lautrec

Utställningen kallar museet ”Den Menneskelige Komedie” där Toulouse-Lautrec har hämtat sina bilder från Paris nöjesvärld – teatrar, cirkusar,  bordeller, caféer och danspalats strax före förra sekelskiftet.

Museet är öppet tisd-sönd 10-17, onsd 10-20. Stängt 24,25,26 och 31 december samt 1 och 2 januari. Pågår alltså till 12 februari

Rakt över parken, mitt emot SMK i Østre Anlæg  ligger Den Hirschsprungske Samling som i år fyller 100 år. Det firar museet med att visa den största Krøyerutställning som visats i nyare tid – inte mindre än 140 verk av denne store danske konstnär som väl mest förknippas med Skagenmålarna och Skagenkolonin från slutet av 1800-talet och början av 1900-talet.

Självporträtt från 1887 av P S Krøyer

Men Krøyer blev också ett stort namn internationellt. Med sina många kontakter i Europa förde han ut kunskap om kollegornas och nordiska, samtida konstnärers verk till en konstintresserad allmänhet utanför Danmarks gränser. Utställningen har man också döpt till ”Krøyer – i internationalt lys”. Denna stora Krøyer-utställning pågår till 10 april. Den Hirschsprungske Samling har öppet alla dagar 10-17, onsdagar 10-21. I jul- och nyårshelgerna är det stängt 23-26 och 31 dec samt 1 januari.

© Lars G Fällman

Detta inlägg publicerades i A Index - kronologisk ordning, Öresund, Danmark, Utställningar och märktes , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Vilket julbord – frossa i konst!

  1. Jättefin blogg – hit kommer vi ofta.
    Hälsning frånRolf o Gunilla i Rögle

    Gilla

  2. Susanne Olsson skriver:

    Vilken fin blogg! Jättekul – den hamnde bland favoriterna direkt. Tack för tipsen! Önskar Er båda en riktigt god jul och ett gott nytt år! / Susanne på Tidningsbärarna

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.